Manchester City tar över

En av de nyaste giganterna inom den europeiska toppfotbollen är Manchester City. Trots att klubben inte förrän på senare dagar har kunnat vara med i toppen av världsfotbollen och konkurrera är klubben en av dem äldsta fotbollslagen i England. Klubben grundades 1880 och ligger i Manchester och delar därmed stadens support med Manchester United. Klubbens väg till toppen har inte varit rak och tagit klubben många år att uppnå. Efter ett framgångsrikt 1900-tal åkte klubben inte endast ur den högsta division i England, utan också den andra. Precis innan sekelskiftet hade Manchester City gått ifrån att vara en del av Englands högsta division, till att år 1998 kämpa i den tredje divisionen, som kallas League 1.

Efter att ha lyckats ta sig tillbaka till Premier League 2001 har klubben lyckats hålla sig kvar och med åren etablera sig i toppen av ligan. 2011 såg klubben sin första framgång då den italienska tränaren Roberto Mancini ledde laget till en FA Cup-final där Stoke besegrades med ett mål. Följande år skulle visa sig vara än mer framgångsrikt än 2011. Med en match kvar hade City ligan i sina egna händer där en vinst mot bottenlaget Queens Park Rangers skulle betyda att den första ligatiteln sedan tidigt 1960-tal var i Manchester Citys händer.

Dock så skulle det inte bli lika enkelt som man hade trott. Bottenlaget, som kämpade för att undvika nedflyttning, höll sig kvar i matchen hela vägen och med två minuters tilläggstid kvar var ställningen 2-2. Med detta resultat skulle rivalen och grannen Manchester United vinna titeln. Med matchens sista spark lyckades Sergio Aguero göra lagets tredje mål och därmed säkra lagets första Premier League-titel. Manchester City har sedan dess vunnit Premier League ytterligare två gånger.