Premier League

Premier League är den högsta division inom det engelska ligafotbollssystemet. Ligan formades i början av 1992 då majoriteten av klubbarna i den engelska högsta divisionen var villiga att bryta sig loss från den dåvarande ”Football League First Division” för att ta del av otroligt lukrativa tv-intäkter. Denna summa har på senare år lyckats överstiga en biljon brittiska pund. Denna summa delas ut procentuellt till lag och förening beroende på tv-tider och annat. Premier League är den liga i världen som har flest tv-tittare då den beräknas överskrida 700 miljoner hem varje år. Ligan ligger även tvåa i antalet åskådare som tittar på matcherna på plats, då Premier League i genomsnitt har 38 000 supportrar på varje match. Den enda liga som slår detta nummer är den tyska första divisionen Bundesliga.

Premier League spelas i hemma-borta form mellan augusti och maj. 20 lag deltar i tävlingen och alla lag möter varandra två gånger vilket generar 38 matcher för varje lag. Det lag som slutar som vinnare i ligan belönas med stora prissummor som både delas ut till klubb och spelare. Tillsammans med de andra tre högst placerade i ligan kvalificerar sig vinnaren till gruppspelet i själva finrummet inom europeisk fotboll, Champions League. Klubben som vinner kvalificerar sig dessutom till Englands inhemska cupfinal Community Shield, där vinnaren av FA Cupen och Premier League möts i en kamp om titeln.

Det lag som slutar på femteplats i ligan kvalificerar sig till Europa League tillsammans med vinnaren av den inhemska turneringen FA Cupen. För de lag som slåss i den nedre halvan av tabellen är första prioritet att undvika de sista tre platserna. Dessa tre platser innebär omedelbar nedflyttning till landets andradivision, ”The Championship”. För de lag som åker ur varje år innebär detta inte endast att laget missar att delta i världens tuffaste liga utan enorma intäkter går förlorade. Många gånger har klubbar som har åkt ut Premier League inte kunnat hantera det tuffa slaget och aldrig återvänt till finrummet i England.

Endast sex olika lag har lyckats vinna Premier League sedan starten för 27 år sedan. Manchester United har vunnit ligan hela 13 gånger, medan tvåan Chelsea ligger mil bakom med endast 5 vinster. Därefter kommer Manchester City trea med fyra titlar. Arsenal har vunnit ligan vid tre tillfällen och Blackburn Rovers har tillsammans med Leicester City vunnit titeln en gång vardera. Alla 13 titlar som Manchester United tog hem vann de med hjälp av den nu legendariske tränaren Sir Alex Ferguson, som spenderade upp emot 25 år som klubbens tränare. Trots stor framgång både i England och i Europa har varken Liverpool eller Tottenham Hostpur lyckats ta hem titeln. Båda klubbarna har varit otroligt nära vid ett flertal tillfällen.