Manchester United

Manchester United är en fotbollsklubb som är belägen i Old Trafford-området i Manchester. Klubben, som går under smeknamnet ”the Red Devils” grundades 1878 och är idag den mest framgångsrika klubb som England någonsin skådat. Klubben har vunnit fler titlar än någon annan klubb i landet, då de har rekordhöga 20 ligatitlar, 12 FA Cup titlar, 5 Ligacup vinster, och ännu ett rekordhögt 21 Cupvinnarcup-titlar. Dessutom har klubben varit väldigt framgångsrik ute i Europa där den vunnit 3 Champions League-titlar, 1 Europa League-titel, och ett Klubblags-VM. Manchester United var under 2019, den tredje mest värdefulla fotbollsklubben i världen, med ett värde på hisnande 3 800 000 000 amerikanska dollar.

Efter sina 30 första år som existerande fotbollsklubb flyttade klubben 1910 till den nuvarande arenan, Old Trafford. Innan arenan var färdigbyggd var det planerat att den skulle ha en kapacitet på hela 100 000 åskådare, vilket hade gjort arenan till den största i Europa (idag är det Barcelonas Camp Nou). Detta var inte möjligt då budgeten inte räckte till och klubben fick nöja sig med en kapacitet på fortfarande imponerande 77 000. I samband med starten av Premier League och den hemska Hillsboroughkatastrofen infördes regeln att arenorna endast var tillåtna att ha sittplatser och inte längre ståplatser. Detta krav gjorde att Old Trafford nu endast tog in 44 000 åskådare, något som påverkade Manchester Uniteds årsintäkter enormt. Inte förrän 2006 lyckades klubben nå sin tidigare kapacitet på 77 000 då de sista utbyggnaderna av arenan var klara.

De senaste 6 åren har varit väldigt tunga sett ur ett United-fans perspektiv. I och med att den legendariske Manchester United-tränaren Sir Alex Ferguson valde att avgå och lägga sin tränarkarriär bakom sig efter 25 otroligt framgångsrika år (1986 till 2013) inom klubben inleddes en ny fas. Att Manchester United skulle få det tufft utan sin enormt skicklige tränare var väntat från både fans och klubb, men att det skulle bli så illa som det blev hade ingen förväntat sig. Sedan Ferguson avgick 2013 har klubben haft 5 olika managers och klubben har varken vunnit ligan, FA Cupen, eller Champions League sedan dess. Den nuvarande managern och före detta United spelaren Ole Gunnar Solskjaer tog över posten som tränare den 18 december 2018 efter att Mourinho hade fått sparken. Solskjaer var endast en tillfällig nödlösning för klubben men efter att norrmannen ledde laget till 14 vinster på 19 matcher erbjöd klubben honom ett treårskontrakt.

Manchester United slutade på sjätteplats säsongen 2018–2019 och kvalificerade sig därmed inte till Champions League. Denna säsong har klubben inlett med en vinst, två oavgjorda matcher, och en förlust. Trots den knackiga starten tror många experter att Manchester United i år har chans att ta sig tillbaka till den form som klubben en gång hade under Sir Alex Fergusons tid.