Om rodd

Sugen på att testa en ny sport? Rodd är en sport som passar de flesta oavsett ålder och träningsvana. Som en bonus är rodd ett sätt att komma ut och uppleva naturen på ett lite annorlunda sätt.

Rodd är en anpassningsbar sport som går att variera efter dina preferenser. Sporten passar ensamvargen lika väl som den extroverta som vill träffa nya vänner.

Härligast är kanske rodd att utöva på sommaren, men med varma kläder kan du ge dig ut och ro från tidig vår till långt in på hösten. Med en roddmaskin från https://www.gorillasports.se så håller du styrkan och tekniken i topptrim även under vintern.

Du kan syssla med rodd bara för att det är roligt, eller tävla antingen själv eller tillsammans med andra.

Kort om rodd

Människor har i alla tider använt båtar för att ta sig fram, och därifrån är steget inte långt till att börja nöjesåka och tävla med båtarna. Nuförtiden finns det flera sätt att utöva rodd, med båtar speciellt anpassade för ändamålet. Rodd har varit en olympisk gren sedan år 1900, och är idag en populär gren i OS, där grannlandet Norge haft stora framgångar genom åren.

Tävlingsrodd går att utöva ensam, två och två eller i lag på upp till åtta personer. I vissa varianter av sporten ror utövaren med en paddel, i andra med två eller en dubbelsidig paddel. Både för tävlingsroddare och motionärer är kanoter och kajaker populära båtmodeller att utöva sporten i. För den som gillar att fiska är sportfiske ett annat alternativ.

Fördelar med rodd

Rodd är lätt att komma igång med även för den som inte är van vid att paddla. Du kan köpa egen båt och utrustning, men har du en roddklubb i närheten brukar det inte vara nödvändigt, utan du kan låna på plats.

Att lära sig tekniken är inte svårt, men det kan vara kämpigt att föra fram båten till en början. Rodd kräver nämligen armstyrka, så efter att du hållit på ett tag kommer du att märka klara förbättringar. Under tiden kan du gå in på https://www.gorillasports.se och köpa hem vikter och träningsutrustning för armarna, och kanske en egen roddmaskin att hålla igång med när du inte kan ta dig ut med båten.

Något mer oväntat tränar rodd även bål, rygg och benmuskler, eftersom du håller emot med kroppen när du ror. Trots att du sitter ner så tränar rodd alltså hela kroppen.